Ny årgång av Borgogno Barbera d'Alba Superiore Giacomo Borgogno är ett av de mest ansedda husen i Piemonte, med 20 hektar vingårdsmark i de bästa cru-lägena och en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1700-talet. Här växer Barbera-druvan i de bästa cru-vingårdarna Liste och Cannubi, där även Nebbiolo odlas till Borgognos världsberömda Barolo-viner. I Piemonte är viner på druvan Barbera något av en folkets favorit då de är mer tillgängliga än en Barolo. Här finns både elegans, en fin fruktighet tillsammans med en frisk syra och mindre tanniner. Den nya årgången 2019 har en elegant doft av körsbär, choklad, plommon, fat och örter. Vinet är medelfylligt, kryddigt och med en frisk fruktighet som bär inslag av körsbär, plommon, lakrits och fat i smaken. Barbera är matvänligt och passar extra bra till rätter av ljust kött, som kyckling, kalv och fläsk, men även till en klassisk pizza eller pasta. En annan, kanske mer otippad kombination är att servera Barbera till Pekinganka eller sötsurt fläsk – ja, Barbera passar alldeles utmärkt till den sortens kinesisk mat. Borgogno Barbera d'Alba Superiore kan drickas nu, men har även potential att lagras i fem till åtta år för den som vill lägga undan i vinkällaren. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar