The Butcher White 2019 De flesta vinkännare förknippar nog Österrikes vinparadis Burgenland med antingen röda eller söta viner. Det vore dock synd att gå miste om områdets stora potential och förmåga att göra riktigt bra vita viner. De bästa vita vinerna från området imponerar med härligt gulfruktiga aromer, kryddiga toner och stor fräschör. Stilen för de vita vinerna från regionen är både smakrik och balanserad. The Butcher White Cuvée är en riktigt trevlig blandning av druvorna grüner veltliner, welschriesling och sauvignon blanc som bör drickas ungt för att ta vara på vinets vitalitet. Vinet är fruktigt med frisk smak och har inslag av päron, aprikos, mineralitet och citrusfrukt. Servera The Butchers vita vid 8-10°C. Som namnet The Butcher avslöjar, så är det här inget annat än ett synnerligen matvänligt vin. Ett lika givet val till den österrikiska klassikern wienerschnitzel, till kyckling bakad med vinterns rotsaker och till smakrika hårdostar, charkuterier och picklade grönsaker. Producenten Hans Schwarz är från början slaktare. I många generationer har hans familj odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland men utöver hobbyproduktion har druvorna sålts vidare till kollektiv och andra vinmakare. För 25 år sedan kom Hans i kontakt med Österrikes mest framstående vinmakare Alois Kracher som efter att ha provat Hans eget vin intalade honom att byta bransch och producera vin under eget namn. Hans har följt filosofin nose-to-tail långt innan det var trendigt – hållbarhet är tradition i hela regionen och samma filosofi gäller såklart The Butcher. Energiskt med fint druviga toner och en angenäm grapebeska. Tre druvsorter har blandats här: grüner veltliner, welchriesling och sauvignon blanc. Till en frasig lökpaj. Betyg: 4 av 5 Gunilla Hultgren Karell Allt om vin |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar